Studiekeuze voor schooljaar 2018-2019

Welkom op de studiekeuzepagina. In dit gedeelte van de website proberen we je zo goed mogelijk doorheen het "studieaanbodkluwen" te leiden. Is er je na het doorpluizen van de info toch nog iets niet duidelijk? Contacteer ons dan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Campus Lummen bestaat uit een middenschool (opties: zie lager) en een bovenbouwschool met economie-, en Latijn- en wetenschappengebonden studierichtingen in het ASO alsook Ondernemen en IT / Marketing en Ondernemen (=Handel) en Sociale en technische wetenschappen (STW - opbouwend) in het TSO. 
  

Eerste graad (Middenschool)

In de middenschool bestaan onderwijsvormen (ASO, TSO, BSO) in feite niet. Je kiest enkel voor A- of B-stroom. Het basispakket binnen de A-stroom is voor iedereen hetzelfde samengesteld (28u in het eerste jaar, 27u in het tweede jaar). In de praktijk gebeurt het echter wel dat de leerstof in de ene optie sneller behandeld wordt dan in de andere. In de ene optie wordt ook meer uitbreidings- en verdiepingsleerstof gezien dan in de andere. De middenschool staat dan ook synoniem voor "proeven". Wisselen wanneer je een "foute" keuze gemaakt hebt, kan dus relatief gemakkelijk. Het zijn de optie-uren (4u in het eerste jaar en 5u in het tweede jaar) die het grote verschil uitmaken binnen de A-stroom. Klik hieronder op de optie van je keuze voor een toelichting.

Eerste jaar A

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerste jaar B

   Latijn
  STEM
  Moderne
  Handel-Sales
  Techniek

 

  1B

Tweede jaar A

 

 

 

 

 

 

 

Beroepsvoorbereidend jaar

  Latijn
  Moderne wetenschappen met STEM
  Moderne wetenschappen
  Handel
  Mechanica-elektriciteit

 

in aanvraag

     

Tweede graad (derde en vierde jaar)

Na de Middenschool kom je terecht in de Bovenbouw. Hier wordt bij bijna alle studierichtingen vermeld dat nog veel opties openblijven. Dit is logisch, aangezien het hier gaat om ASO-richtingen. "Ondernemen en IT" (=Handel) en STW mogen dan officieel wel tot het TSO behoren, het zijn sterke richtingen met een theoretische inslag. Wisselen tussen de richtingen blijft dus steeds mogelijk, met dien verstande dat het in de praktijk niet zo eenvoudig is om van een richting met vier uur wiskunde over te schakelen naar een richting met meer uren wiskunde (wat niet betekent dat de andere vakken niet even belangrijk zouden zijn). Van TSO naar ASO overstappen is eveneens praktisch onmogelijk. Wisselen van studierichting binnen de tweede graad impliceert wel dat je waarschijnlijk een inhaalpakket moet verwerken. Meer info hierover krijg je bij de vakleerkracht. 

ASO
  Economie (4u wiskunde)
  Economie (5u wiskunde)
  Latijn (4u wiskunde)
  Latijn (5u wiskunde)
  Wetenschappen  
TSO
  Ondernemen en IT                      
(officiële benaming: Handel)                
  

STW (Sociale en technische wetenschappen)
(derde en vierde jaar, derde graad opbouwend vanaf volgend jaar)

 

Druk CTRL+F5 als je nog steeds een oude fiche te zien krijgt.            
   
   

Derde graad (vijfde en zesde jaar)

Je hebt de tweede graad achter de rug. Welkom in de derde graad! Je keuze in de tweede graad heeft sowieso een logisch vervolg in de derde graad. Zijn de voorbije twee jaren je bevallen? Dan is je keuze snel gemaakt. Is het je gaandeweg toch duidelijk geworden dat het niet zo'n goede keuze was? Dan is dit het moment om te wisselen. Je vindt hieronder info over wat een "logisch vervolg" is. Voor het veranderen van studierichting geldt hetzelfde verhaal als dat wat we gaven bij de tweede graad: wisselen kan waarschijnlijk wel, maar mogelijk moet je een inhaalpakket verwerken. Het is wel duidelijk dat wisselen hier minder evident is, zeker wanneer je wil veranderen in de loop van een jaar of tussen het vijfde en het zesde jaar. Je hebt immers heel wat basiskennis opgebouwd / gemist in de tweede graad. Meer info krijg je bij de vakleerkrachten.

ASO
  Economie-Moderne talen
  Economie-Wiskunde 
  Latijn-Moderne talen 
  Latijn-Wiskunde 
  Wetenschappen-wiskunde
TSO
 

Marketing en Ondernemen 
(officiële benaming: Handel)

STW bouwen we op. De derde graad start aansluitend op het vierde jaar (2019-2020 in het vijfde jaar, 2020-2021 in het zesde jaar) 

Bij onze opties met "moderne talen" heb je de keuze tussen twee pakketten:
- het standaardpakket van 3 uren wiskunde en een uur seminarie
- het standaardpakket van 3 uren wiskunde met een extra uur statistiek (in het zesde jaar als 33ste uur). 

Bij onze opties met "wiskunde" heb je de keuze tussen enkele pakketten:
- het standaardpakket van 6 uren wiskunde en 2 uren seminarie (In het vijfde jaar kies je tussen seminarie Economie-Recht of Wetenschappen. In het zesde jaar is er een algemeen seminarie). 
- een pakket van 6+2 uren wiskunde

Druk CTRL+F5 als je nog steeds een oude fiche te zien krijgt.
    
     

Andere studierichtingen

Heb je interesse in een studierichting die niet aangeboden wordt in Lummen? Dan verwijzen we naar de scholen in Beringen.

Zie je door de bomen het bos niet meer? De directie, de leerlingenbegeleiders, je klassenleraar of de vakleerkrachten helpen je graag verder!