Het belang van competentiegericht onderwijs

Het belang van competentiegericht onderwijs

Vrijdag 8 november werd de jaarlijkse ontbijtvergadering georganiseerd in het Spectrumcollege Campus Beringen. Ook dit jaar was het weer een groot succes met meer dan 100 deelnemers uit het onderwijs, de bedrijfswereld en de publieke sector.

Na een lekker ontbijt benadrukte de Directeur van de nijverheidsrichtingen Erik Vranken het belang van competentiegericht onderwijs. De arbeidsmarkt en de maatschappij vragen om leerlingen die doelgericht kunnen handelen in gevarieerde, uitdagende en onbekende situaties. Naast de vakkennis die ze nodig zullen hebben op de arbeidsmarkt, vergt dit ook heel wat andere competenties.  Het Spectrumcollege zet daarom vooral in op het ontwikkelen van competenties,  “The ability to perform the job”.  Om dit te bereiken werken de leerlingen projectmatig en geïntegreerd zodat ze onmiddellijk de leerinhouden kunnen toepassen en hun competenties kunnen inzetten.

Nadien werden er 4 projecten voorgesteld. Katrien Goossens van Vlajo gaf toelichting over CompassMe, een digitale evaluatietool die het mogelijk maakt om competenties en kwaliteiten van leerlingen in kaart te brengen. Daarna stelde Silvio Giovannelli, personeelsdirecteur van United Experts hun competentiegericht HR-beleid voor. Vervolgens kwamen een praktijklector en 2 leerlingen uit de opleiding Bouw het projectmatig geïntegreerd werken toelichten in de houtafdeling. Tot slot werd het gebruik van een online leertool in de opleiding Haarzorg voorgesteld. In de opleiding Haarzorg wordt sterk ingezet op het individuele leertraject van iedere leerling. Via de online-leertool LAB kunnen de leerlingen hun eigen leerpad volgen.

Na de voorstelling van de projecten kregen de deelnemers nog een demo te zien van een nieuwe CNC-bewerkingsmachine in het houtbewerkingslokaal. Ook werd getoond hoe de leerlingen van de opleiding Haarzorg de online-leertool in de praktijk gebruiken.