Studieaanbod

Middenschool – 1ste graad

1A / 1B NIEUW!!

1A

Actua, communicatie & STEM²

Latijn

STEM4

Welzijn & STEM

 

1B

Welzijn & STEM

Bovenbouw – 2de graad

Bovenbouw – 3de graad

Bovenbouw – 7e jaar

Download ons volledige studieaanbod in word of pdf-formaat

Centrum voor Leren & Werken

Werkplekleren bij AVL Woningbouw

De dekvloerlegger voorziet dragende vloeren, afzonderingslagen en isolerende lagen van afwerklaag of een dekvloer.

De metselaar metselt met stenen en mortelspecie binnen – en buitenmuren. Hij voert funderingen op staal uit, legt rioleringen en afwateringsstelsels aan en plaatst thermische isolatie. de metselaar bekist en voert voegwerk uit. Hij renoveert en verbouwt bestaande gebouwen.

De stratenmaker legt en herstelt verhardingslagen van wegen en aanhorigheden. De stratenmaker legt, voegt en verdicht elementverhardingen zoals kasseien, klinkers,… in een bepaald verband op de onderlaag.

De tegelzetter bekleedt wanden, vloeren, trappen en terrassen met tegels. Hij werkt met mortel of lijm. De voeger  metselt eenvoudige muren, voert zowel voegwerk in cement als elastisch voegwerk uit. Hij werkt tevens het voegwerk af en sluit gevelelementen aan.

Studiekeuzefiche dekvloerlegger
Studiekeuzefiche voeger
Studiekeuzefiche stratenmaker
Studiekeuzefiche tegelzetter

De sanitair installateur monteert en demonteert leidingen voor aan- en afvoer van water in functie van de sanitaire installatie. Hij plaatst, onderhoudt, herstelt en sluit sanitaire toestellen aan. Hij monteert en demonteert leidingen voor gas in functie van de individuele gasverwarmingstoestellen. Hij stelt de sanitaire installatie en de individuele gasverwarmingstoestellen in gebruik, spoort storingen op en verhelpt ze.

Studiekeuzefiche sanitair

De lasser MIG/MAG last hoeknaadverbindingen, stompe plaatlasverbindingen en stompe pijpverbindingen in alle posities op aluminium, staal of roestvast staal. Hij gebruikt hiervoor de laspost voor MIG/MAG-lassen. Hij volgt strikt de lasmethodebeschrijving. 

De lasser TIG last hoeknaadverbindingen, stompe plaatlasverbindingen en stompe pijpverbindingen in alle lasposities op aluminium, staal of roestvrij staal. Hij gebruikt hiervoor een laspost voor TIG-lassen. Hij volgt strikt de lasmethodebeschrijving. 

De productiemedewerker metaal voorziet de machine of installatie van grond – en hulpstoffen om metaal te bewerken en af te werken. Hij bedient de machine van zijn eigen werkpost. Hij werkt steeds onder leiding aan de hand van strikte instructies. 

Studiekeuzefiche lasser MIG/MAG
Studiekeuzefiche lasser TIG

De magazijnmedewerker ontvangt en laadt goederen.  Hij pakt de goederen uit en in, sorteert en controleert ze, maakt ze verzendklaar, verplaatst ze en slaat ze op met een heftruck of een transpalet. Hij gebruikt hierbij hulpmiddelen en past stapeltechnieken toe. De magazijnmedewerker telt, scant en registreert de goederen.  Hij controleert de bijhorende documenten en vult ze in.

De aanvuller staat in voor het helpen van klanten met vragen of klachten, het aanvullen zelf, het onderhouden van rekken, de controle van prijsaanduidingen, het controleren van geleverde artikelen, voorraadbeheer, het tellen van artikelen en dit op een klantvriendelijke manier. 

De kassier staat in voor het bedienen van de kassa, het opstarten en afsluiten van de kassa, het onderhouden van de kassaomgeving, het verwerken van de artikelen en toepassen van de verschillende betaalmogelijkheden. Hij staat ook in voor het inpakken van producten. 

De verkoper staat in voor het verkopen van artikelen, kan op een beleefde manier met de klanten omgaan en zorgt voor een mooi, verzorgde winkel en etalage. 

De winkelbediende  staat in voor het aanvullen en presenteren, het beheer van de voorraad, de controle op prijsaanduidingen, het verkopen, het begeleiden en adviseren van de klant, diefstalpreventie, het afhandelen van de verkooptransactie en het bedienen van de kassa. Hij werkt steeds op een klantvriendelijke manier.

De administratief medewerker staat in voor het onthaal, het bedienen van de telefoon, het verwerken van de post, het uitvoeren van administratieve taken, het bijhouden van een klassement en het uitvoeren van ondersteunende kantoortaken.

Studiekeuzefiche winkelbediende

De logistiek helper ondersteunt het verplegend personeel in Woon – en Zorg Centra (WZC’s). Ze verzorgt maaltijden, draagt zorg voor het linnengoed, onderhoudt kamers en leefruimten, …  

De operator in de strijk – en persafdeling strijkt en plooit  het linnen op een correcte manier, behandelt werkkledij en kan textiel herstellen.

Logistiek helper in een zorginstelling

Begeleider in de kinderzorg

De keukenmedewerker voert volgens instructies van de verantwoordelijke voorbereidende werkzaamheden uit. Hij verwerkt ingrediënten tot basisbereidingen binnen een keuken door het toepassen van basistechnieken (stoven, bakken, koken en blancheren).

De medewerker snackbar/taverne verzorgt de keukenbereidingen, de bardienst en de bediening van de klanten in een snackbar-taverne. In een sneldienstrestaurant past hij de juiste technieken toe en bedient hij de klanten. 

De hulpkok voert voorbereidende werkzaamheden uit in functie van warme en koude keukenbereidingen uit. Hij bestelt en ontvangt voedingsmiddelen binnen de keuken. Hij organiseert, volgt keukenprocessen op en geeft instructies aan de keukenmedewerker. 

De hulpkelner voert voorbereidende werken uit voor de zaal en de bar. Hij helpt bij het onthaal en de bediening van de klanten. Hij ruimt de tafels af na de dienst en verzorgt de mise-en-place voor de volgende dienst. 

Studiekeuzefiche hulpkok
Studiekeuzefiche keukenmedewerker
Studiekeuzefiche hulpkelner

 

Als kapper leer je haren wassen, shampoos gebruiken, knippen, kleuren, brushen, permanent en watergolf leggen. Je verwerft niet enkel basistechnieken, je leert deze technieken ook toepassen bij fantasie – of modekapsels en maakt kennis met de laatste trends! Je leert ook baarden en snorren verzorgen, hoofdmassages geven en met klanten omgaan! 

Als kapper-salonverantwoordelijke leer je de werking van een kapsalon kennen. Je leert plannen en organiseren. Hier hoort o.a. de aankoop van producten en materialen, voorraadbeheer, beheer van personeelszaken,… bij. Je leert een kappersteam leiden, klanten ontvangen, adviseren en helpen bij de keuze van kapsels. Doel: verantwoordelijkheid dragen over de werking en organisatie van een kapsalon! 

Studiekeuzefiche kapper
Studiekeuzefiche kapsalonverantwoordelijke
Download het overzicht van een werkweek in het CL&W in word